maanantai 12. maaliskuuta 2012

Hyvä kiertoon

Sitähän tuntee olevansa etuoikeutettu. Ympärilläni olevat asukkaat ovat tehneet kulutusvalinnoillaan paastopäätökseni helpoksi. Kipitän sata metriä kotioveltani, niin pääsen luomukauppaan, josta saan luomuna banaanit, kahvit, marjat ja muut. Hieman täytyy pinnistää pidemmälle, jos haluaa laajempaa luomutuotevalikoimaa. Puhumattakaan nyt hallin luomuvalikoimista. Näinhän tässä myös kävi, että lähes puoleenyöhön aukiolevassa lähikaupassakin hätäpäissäni hyllyjä kierrellessä olen löytänyt viimein luomupähkinät ja luomukaurajuomat. Viimeisenä henkireikänäni on ollut naapurin luomukahvio, joka tekee aamupalan minulle jo aamuseitsemäksi. Tekosyyt ovat loppuneet. On aika siirtyä pysyvämmin parempaan elämään.

Tämä menohan kuulostaa elitistiseltä, mutta jonkunhan on tehtävä ensimmäisenä kuluttajavalinnat, jotta parempi ruoka on pitkällä aikavälillä kaikkien saatavavilla. Huomaan, että minun puolestani on tehty töitä, jotta saatavillani on näinkin paljon puhtaampaa ruokaa. On aika laittaa hyvä kiertämään. Ajan myötä luomusta tulee normiruokaa. Eihän appelsiinikaan ole aina ollut se arkihedelmä, jonka kuoriminen on hankalaa ja ankeaa. Vai lähtisitkö sinä edelleen naapuriin ihan varta vasten kateellisena ihmettelemään tämän makean auringon makua?
Paastonaikana huonekasvini
uudistuu niinkuin minäkin.
Kuva: Ulla Oinonen

Mutta mitäs tämä tällainen paasto sitten oikein on? Että ekoilenko edes tarpeeksi, sillä luomuhan ei ole aina hiilijalanjäljeltään se pienin ja mites nyt on sen jumalasuhteen kanssa käynyt, kun on vain iloittu biomerkittyjen banaanien äärellä. Luomakunta mielestäni saa kiittää siitä, että olen pysähtynyt tässä paastonaikana kulutusvalintojeni äärellä entistä useammin. Maailma ei ole pelastunut, mutta olen astunut askeleen pidemmälle kestävän kehityksen hengessä kertakäyttöisyyttä karsastaen. Ja uskokaa tai älkää, Jumalahan on siinä mukana on ollut, koko ajan, niin kuin Hän nyt on. Kaikkialla.


Ulla Oinonen
Projektihteeri, pastori
Hengellinen elämä verkossa -hanke

2 kommenttia:

  1. Hyvä pointti nähdä etuoikeutteisuus ekopaastossa, Meitä ekologisempi on taautusti mökinmummo, vaikkei voisi lajitellakaan.

    VastaaPoista
  2. Onhan tässä kaikessa vähän elitistisen pipertämisne maku. Mutta mitä sitten?? Elitisti voi olla pikkuisen ekologisemmin elitisti ja se on jo hyvä alku.

    VastaaPoista