maanantai 26. maaliskuuta 2012

Aktivisti ajetaan heikoille hangille

– Mun mielestä me voitaisiin mennä joskus pitkäksi viikonlopuksi Pariisiin. Syötäisiin hyvin ja kierreltäisiin kaupoissa.

– No mun mielestäni me ei kyllä voitaisi. Ajattele nyt, niin upea kaupunki, niin paljon nähtävää ja niin vähän aikaa. Se on vähän niin kuin jäätelö, jota sä voisit nuolaista ainoastaan kerran. JA sinne pitäisi mennä lentokoneella! Ihan mieletöntä lentää johonkin niin vähäksi aikaa. Hylkeet kuolee.

– Justiinsa, hylkeet on sulle varmaa jotain pyhiä lehmiä. Ei se nyt niin kaukana ole. Sitä paitsi monet muutkin tekee niin.

– Mä en kyllä suostu lentämään tuollaisen takia. Ihan turhaa haaskaamista.

– No et varmaan niin, kun siitä tulee, hui kauheeta, jotain näkymättömiä hiilidioksidipäästöjä. Tiedätkö, se kone lentää, istut sä siellä tai et.

– Niin varmaan lentääkin, mutta on ainakin sitten yksi viisas pois kyydistä. Jos kaikki ajattelisi niin kuin mä, niin ei kohta olisi lentokoneita saastuttamassa. Junalla voitaisiin mennä, tai jotenkin muuten säästäen.

– Äh, miten sä voit ajatella noin mustavalkoisesti. Ja käännyttää vielä toisiakin. Junalla meillä menisi siihen viikko että oltaisiin edes perillä. Ei tämä ole noin yksinkertaista.

– On se. Mä haluan tehdä kaikkeni ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Kaikki muu pitää miettiä sen mukaan. Tämän maapallon säilyminen on tärkeämpää kuin mikään muu. Jos tätä ei ole, ei meillä ole mitään muutakaan. Sitten ei voida tehdä yhtään mitään.

– Huoh. Eletään sitten askeesissa. Silti sä ostat jotain tofua mikä tuodaan ulkomailta.

– No joo, mutta ruuan ilmastovaikutuksissa kuljetuksella on aika pieni osuus. Ja säkin tiedät että olisi oikein syödä kasvisruokaa. Lääkäritkin sanovat niin, se on todistettu.

– Sä olet ihan kun joku fundamentalisti. Mitä muuta kiellettyä on kun lentäminen ja lihan syönti? Anna mä arvaan, on pakko lajitella jätteet eikä saa ajaa autolla?

– Hoh, no tietysti on pakko. Maailman tila -raportissakin puhutaan siitä. Jos sä et lajittele niitä, niin niitä ei voi käyttää hyödyksi kunnolla. Keräyslasin joukkoon ei saa esimerkiksi mennä yhtään metallia. Ympäristön pitää vaikuttaa kaikkeen mitä tekee. Ostan mä lähi- ja luomukosmetiikkaakin ja luomupuuvillaisia vaatteita. Ja ajan pyörällä tai menen kävellen melkein kaikki matkat.

– Niin, ja sitten kun mä yritän kyseenalaistaa jotain, niin sä suutut. Mä väitän kyllä, että sillä ei ole mitään väliä missä ja miten nuo meikit on tehty, ja puuvilla on aina epäekologista.

– On sillä väliä! Pitää yrittää ainakin oikeaan suuntaan, vähitellen kaikki kehittyy paremmaksi.

– Varmaan niin, ja lopulta sitten eletään taas paratiisissa, vai? Sä vaan uskot, että nuo vaikuttaa. Miten sä todistat sen?

– No…kyllä se vaikuttaa. Saatiin otsonikerroksen katoaminenkin pysähtymään. Ja nyt kehitetään lentokoneita, jotka ei saastuta. Ja pian poliittinen tahtokin varmaan kääntyy tekemään tarpeelliset ilmastolait. Jos kaikki ostaisi ympäristöystävällisiä tuotteita, niin sitten olisi pakko tuottaa vain niitä.

– Monella ei kuule ole varaa tuollaiseen. Niissä on ihan hirveä ekolisä hinnoissa, ja ihmiset mielellään maksaa. Se on erittäin voitollista liiketoimintaa. Sitä paitsi, ei yhden ihmisen teoilla ole mitään vaikutusta. Luonto vaan menee omaa kiertokulkuaan. Varmaan tulee vielä joku jääkausi. Nytkin oli niin kylmä ja luminen talvi. Söit muuten eilen nakin.

– …no maistoin vaan. Ei olisi pitänyt. Tuntuu pahalta. Viime viikolla maiston vähän kinkkupizzaa, kun kukaan ei nähnyt. Täytyy terästäytyä ja tehdä tuosta jääkaapissa olevasta kaalista jotain.

– Haha, kyllä sä nyt varmaan yhden pienen nakin syönnin saat anteeksi luontoäidiltä. Ja tuon pizzankin. Tunnusta nyt vaan loputkin synnit. Ei jukra, sä olisit kyllä pelottava, jos sä kuuluisit johonkin kristilliseen herätysliikkeeseen.


Nimim. Ekoelämää realistin kanssa.


PS. Kirjoittaja sai postissa viime viikolla luonnonsuojelujärjestöltä kirjeen, jossa oli kokonaista 24 norpan kuvaa. Se tekee yhteensä 48 kosteaa, anovasti tapittavaa silmää. Tällä kertaa pysyin lujana vaikka on paastonaika, sillä palkkapäivään oli vielä aikaa.

PPS. Tehtävä lukijalle: Montako uskonnon piirrettä bongaat edeltävästä keskustelusta? Vihjeitä uskonnon määrittelyyn.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti