Vetistelen hieman nyt torstaiyönä, kun yritän puristaa itsestäni tätä blogimerkintää. Päivä on ollut pitkä ja jostain syystä kirjoittaminen on aina se viimeinen tehtävä. Vetistely kyllä sopii tähän päivään, sillä on YK:n organisoima Maailman vesipäivä.
Maailman vesipäivän uutisoinnista selviää, että ruuan mukana ihminen tulee käyttäneeksi vettä noin 1500 - 4500 litraa päivässä. Naudanliha nousee ruokien haittalistan kärkisijoille. Kilon tuottaminen kuluttaa jopa 15 000 litraa vettä. Maidon sijaan kannattaisi näköjään juoda kaljaa, sen valmistaminen vie yli puolet vähemmän vettä.
Tänään muistin paastositoumukseni ja peseydyn aamulla takuulla alle ämpärillisellä vettä. Paastoni on tällä viikolla joutunut väistymään tärkeämpien asioiden tieltä. Olin kameroiden edessä, eikä silloin hiuksia voi jättää laittamatta, vaikka oikeastaan olisi ollut vesipaastopäivä. Tarjoutui myös ylimääräinen mahdollisuus saunoa, eikä siitä selviä suihkuitta.
Suhtauduin ymmärtäväisesti hairahduksiini. Niin ihmiset toimivat. Omat syyt poiketa periaatteista ovat aina perusteltuja ja tärkeitä. Kun teemanani paastossa on ollut myös kohtuullisuus, huomaan olevani kaikkein kohtuullisin itselleni.
Vesipäivän kunniaksi selvitin vesialalla toimivalta sukulaiseltani, mikä merkitys paastoprojektillani on. Hän kertoi, että suurin ympäristökysymys yksittäisen ihmisen vedenkäytössä on energia, jota veden lämmittämiseen ja puhdistamiseen käytetään. Teollisuus työllistää vedenpuhdistamoja huomattavasti enemmän kuin kotitaloudet.
Ajattelin silti ajatella, että kohtuullisuus on taikasana. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos kohtuullisuus leviää joka elämän alueelle, se lopulta vaikuttaa myös tuotantolaitoksiin. Meille kuluttajillehan teollisuus työtään tekee.
Kaisa Tanttu
Vedenkulutusta kun ajattelee, niin musta tuntuu tosi oudolta, että Suomessa kirjaimellisesti vedetään hyvää juomavettä vessasta alas. Se tuntuu ihan valtavalta luonnonvarojen tuhlaukselta.
VastaaPoistaT:Luonnonlapsi
Suomessa makean veden kotitalouskäytöllä ei ole pisaran vertaa merkitystä globaaliin makean veden kriisiin.
VastaaPoistaSen sijaan tuontitavaroiden kulutus kriisiin vaikuttaa, sillä joka ikisen tuotteen - energia mukaan lukien - valmistamiseen tarvitaan laadullisesti ja määrällisesti riittävästi makeaa vettä. Suomalaisten vesijalanjäljestä muotoutuu maan rajojen ulkopuolella noin puolet.
Maailmanlaajuisesti kotitalouksen suora vedenkulutus on vain noin 10% olipa sitten kyseessä rikas tai köyhä maa, 9/10 kuluttaa maatalous ja teollisuus.
Jos oikeasti haluat vaikuttaa omaan vesijalanjälkeesi, vähennä lihansyöntiä, vältä riisiä, lopeta vaatteiden sekä kenkien shoppailu ja hanki muutenkin vain aikaa ja käyttöä kestäviä tavaroita. Auton valmistamiseen tarvitaan noin 400 tonnia vettä ja yhteen mikrosiruun 32 litraa. Vältä turhia printtailuja - yksi A4-liuska on kuluttanut valmistusprosessissaan ämpärillisen vettä.
Kannattaa katsoa www.waterfootprint.org ja http://akva.ayy.fi/vesijalanjalki/
Eurooppa on ainoa paikka missä vauvanpaskatkin pestään juomavedellä.
VastaaPoista