torstai 23. helmikuuta 2012

Nautiskelijan ekopaasto

Olen nautiskelija. Ja ennen kaikkea ruualla nautiskelija. Perjantai-iltaisin, kun työviikon jälkeen raahaudun ruokakauppaan, jään poikkeuksetta fiilistelemään laveiden juustotiskien äärelle. Ottaisinko tänään myöhäisillan herkkupalaksi Manchegoa, Brietä vai kenties kotoista Auraa tai mustaa Emmentalia? Aika usein ostoskoppaan päätyy useampikin juustokimpale, raskas työ kun vaatii raskaat huvit. Ja raskasta juusto totisesti on, ennen kaikkea hiilijalanjäljeltään.

Juuston hiilijalanjälki on itse asiassa valtava. Juustot tavataan tehdä märehtijöiden (lehmä, lammas) maidosta, ja märehtijöiden vaikutus ilmastoon on tyly. Koska yhteen kiloon juustoa tarvitaan noin kymmenen litraa märehtijän maitoa, nousee herkun ilmastovaikutukset pilviin. Suurimman päästövähennyksen sekasyöjä saakin aikaan vaihtaessaan naudanlihan ja juustot muihin proteiinilähteisiin.

Kohtuullistamisen nimessä olen valinnut ekopaastokohteekseni juuston. Minulle olisi huomattavasti helpompaa jättää naudanliha seitsemäksi viikoksi, mutta pieni (?) itsensä kanssa kilvoittelu ei ole mielestäni ollenkaan pahaksi. Se tuo myös hengellisen ulottuvuuden paastooni.

Mitä sitten juuston tilalle aamupalavoileipiin ja herkkuhetkiin? Menisin kai aika lailla ojasta allikkoon, jos korvaisin aamuvoikkarini Oltermannin lihaleikkelekeolla. Asiaa pähkäiltyäni vaihtoehdoksi on muotoutunut perustomaattien ja -kurkkujen lisäksi avocado, kasvistahnat, kananmuna ja grillatu tofu. Niillä siis yritetään, joskaan en kuvittele lapsiperheen aamuhärdellissä marinoivani ja grillaavani tofua vaan ennemminkin töräyttäväni Tartex-putkilosta kiekuran leivän päälle.

Joku on sanonut, että suomalaiset leivät ovat niin hyviä, ettei niihin tarvitse päälle kuin ylähuulen. Ihan tuollaiselle askeettisuuden tasolle en taivu.

Oman haasteensa juustopaastolle muodostaa työmaakuppilani. Menu on kovin lihapitoinen, ja kasvisvaihtoehto sisältää lähes poikkeuksetta myös juustoa. Katsotaan kuinka onnistun luovimaan juustottomalla kaistalla.

Ensi perjantaina, raskaan viikon päätteeksi, en fiilistele juustotiskin edessä. Sen sijaan tutkin tapenaden, hummuksen, peston ja guacamolen reseptejä. Ei kuulosta ollenkaan hullummalta.


Petra
Paastoava herkuttelija

6 kommenttia:

 1. Mulle juusto olisi melkein ylivoimainen paastoamiskohde. Hatunnosto tälle paastokohteelle!

  Voisin muuten hyvin alkaa vaikka vegaaniksi mutta juustosta vaan en pysty luopumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikset alkaisi sellaiseen ruokavalioon, joka on muuten vegaaninen, mutta syöt juustoa? Se olisi jo melkoinen ekoteko, kun juusto olisi ainoa eläinperäinen tuote ruokavaliossa. :)

   Poista
 2. Ihan killeri guacamolen ohje - suosittelen.

  Erittäin hyvää ruisleivällä. Ja huom. kunnon ruisleivällä, jonka valmistusaineina on _vain_ ruisjauhot, vesi ja suola.

  On tärkeää, että avocadot on oikeasti kypsiä. Silloin ne on tummanruskeita, pikkasen pehmeitä ja hedelmäliha lähtee kuoresta irti lusikalla ihan helposti.

  Tässä vaiheessa vuotta on varmaan pakko olla espanjalainen tomaatti, mutta kovin vaikea on valinta kotimaisen ja espanjalaisen välillä, kun tietää ympäristö- ja sosiaaliset vaikutukset.

  VastaaPoista
 3. Guacamole lähtee testattavaksi tuolla reseptillä, kiitos. Ja ruisleipä meillä onkin lähes aina juuri tuollaista Oikeaa ruisleipää - siitä pitää ukkokulta huolen. Petra

  VastaaPoista
 4. Paasto on ensimmäiset päivät pitänyt. Kyllä Nautiskelija ansaitsee ison kunnioituksen... On se juusto niin hyvää...

  VastaaPoista
 5. Hummus on päivän pelastaja. Eikä tapenadessakaan mitään vikaa. Onnea vaan juustottomuuteen.

  VastaaPoista